dj23052019

 horari calendario académico

Back Estàs aquí:Home Activitats Cultura Notes de premsa La FICB celebra el VII curs de formació del professorat de xinès a Catalunya

Notes de premsa

La FICB celebra el VII curs de formació del professorat de xinès a Catalunya

Formació de professors

El diumenge 18 de novembre va tenir lloc la primera sessió del VII curs de formació del professorat de xinès a Catalunya. El curs va tenir un gran èxit d'assistència, amb la participació de més de 80 docents procedents de totes les províncies catalanes i altres del nord d'Espanya, tant de nivells de primària, secundària i universitari, centres d'ensenyament de llengua i professorat nadiu.

 

En aquesta ocasió, l'activitat va comptar amb la presència de Xavier Yáñez, cap del Servei d'Ordenació Curricular d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i Juan José Ciruela Alférez, professor de xinès del Departament de Lingüística General i Teoria de la Literatura de la Universitat de Granada.

El codirector de la FICB, Javier Orduña, va obrir la formació amb una ponència sobre la situació de l'ensenyament del xinès al sistema educatiu espanyol, destacant les iniciatives pioneres d'algunes comunitats que han introduït el xinès com a llengua curricular. Igualment, va subratllar les accions que s'han emprès per introduir el xinès com a llengua estrangera a nivell estatal, com el recent II Col·loqui "El xinès en l'ensenyament espanyol", celebrat el passat 9 de novembre a la seu de la FICB.

Per la seva banda, Xavier Yáñez va oferir una animada ponència sobre la forma d'aprenentatge dels estudiants locals, destacant el dinamisme com un element indispensable en les classes i oferint consells per a l'ensenyament del xinès derivats de la seva pròpia experiència com a estudiant d'aquesta llengua i, a més, com a professor de llengües clàssiques.

El professor Juan José Ciruela va oferir una presentació sobre l'ensenyament de l'escriptura xinesa. Enfront de la tendència a considerar l'ensenyament dels caràcters xinesos com un aspecte secundari, el ponent va destacar que l'escriptura és precisament una de les principals motivacions dels estudiants per aprendre xinès, per la qual cosa el seu ensenyament no hauria arraconar-se. Després d'oferir nombroses referències de la investigació sobre la influència de l'escriptura sobre l'aprenentatge d'altres llengües, el professor va oferir diversos consells, com ara proveir els estudiants de bases teòriques sobre el sistema d'escriptura xinesa, la seva història i la seva estructura.

La coordinadora de professors voluntaris de Hanban, Li Juyang, va oferir tècniques per a la gestió de l'aula extretes de la seva experiència com a professora de xinès a Espanya, i va destacar la importància de conèixer els estudiants i mantenir la comunicació amb ells per aconseguir gestionar l'aula a llarg termini de manera efectiva.

A la sessió de la tarda, diverses professores de la FICB van intervenir per a presentar diferents aspectes de l'ensenyament de la llengua xinesa. Zhou Yang va oferir consells per incentivar la motivació dels estudiants en l'estudi de la llengua xinesa, com els aspectes culturals i, en el cas de l'ensenyament de nens, un mètode lúdic que atregui l'atenció. Li Qiaofang va analitzar els problemes que sorgeixen en la transició del pinyin als caràcters, un moment clau en l'aprenentatge del xinès. Per la seva banda, Ainhoa Urmeneta va oferir els ingredients per transmetre la passió pel xinès, destacant la importància de l'amor del professorat per la seva tasca. Yu Xiaojie va compartir diverses claus per a l'ensenyament del xinès a nens derivades de la seva àmplia experiència en l'ensenyament infantil, mentre que Yu Xiaoting va presentar als assistents l'examen CTSOL que acredita els docents de llengua xinesa per a parlants no nadius, explicant–ne la estructura i els continguts.

El curs de formació del professorat de xinès a Catalunya continua el dilluns 19 i dimarts 20 amb sengles sessions de mig dia impartides per Gao Huiyi, professora associada de la Universitat Normal de l'Est de la Xina (Xangai), que exposarà diversos continguts sobre la didàctica de la fonètica, la gramàtica i l'escriptura de l'idioma xinès.