ds16022019

 horari calendario académico

Back Estàs aquí:Home Activitats Cultura Cultura Conferència: Coolies xinesos a les Filipines del dinou

Cultura

Conferència: Coolies xinesos a les Filipines del dinou

Coolies a FilipinesLa historiografia sobre immigració xinesa a Filipines s’ha centrat tradicionalment en els comerciants xinesos, que al segle dinou representaven un 50% de la població xinesa. L’altre 50%, però, format per classes més baixes entre les que hi havia treballadors xinesos en situació de servitud, els anomenats coolies, ha rebut menys atenció d’investigadors i estudiosos de la història de Filipines.

 

En aquesta conferència es presentaran noves dades sobre la introducció de treballadors immigrants xinesos en situació de servitud a Filipines entre 1850 i 1898, període en el que més de 200.000 xinesos van desembarcar a Manila, augmentant en 100.000 persones el nombre d'immigrants de nacionalitat xinesa que residien a l’arxipèlag.

Després d’un primer fracàs en la introducció de mà d'obra xinesa en agricultura, molts xinesos van continuar emigrant per a realitzar altres treballs de gran duresa física en sectors com ara la construcció i la mineria. El preu que aquests treballadors havien de pagar per emigrar era altíssim i això els feia endeutar-se amb agents d’immigració i capatassos en un sistema "d’immigració assistida", que els posava al servei dels seus creditors. A més d’agents d’immigració i capatassos, institucions espanyoles, autoritats a Manila, cònsols a la Xina i capitans de vaixells anglesos i espanyols també extreien enormes beneficis econòmics d’aquest flux migratori. El comerç, l’explotació i l’abús de treballadors immigrants xinesos a les Filipines del dinou presenta paral·lelismes amb el funest sistema de semi-esclavitud conegut com coolie trade, i un gran ventall d’individus, autoritats i institucions en varen treure profit, tant a la Xina com a la colònia. 

Mònica Ginés Blasi és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona (2013), Màster in Arts per la Leiden Universiteit, llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i en Estudis de l’Àsia oriental per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és investigadora postdoctoral de la Chiang Ching-kuo Foundation for Scholarly Exchange (2017-2019) en el grup de recerca ALTER: Crisis, Otherness and Representation, de la Universitat Oberta de Catalunya. Entre el 2015 i el 2017 va gaudir de les Becas-China de la Fundación ICO a la Beijing Normal University, la qual li ha permès assolir un nivell avançat de xinès per a portar a terme recerca en aquesta llengua. Això li ha donat l’oportunitat d’investigar com a acadèmic visitant a diverses institucions internacionals, com ara a l’Institut d’Història del Centro de Ciencias Humanas y Sociales (CCHS) del CSIC (2017), a l’Institute of Modern History de l’Academia Sinica, a Taipei (2018), i amb una beca predoctoral d’estades a l’estranger (AGAUR-BE) al Department of Fine Arts de la Hong Kong University (2013). La seva recerca se centra principalment en la història de les relacions internacionals entre la Xina i Espanya al segle dinou. En concret, la seva investigació postdoctoral estudia les negociacions sino-espanyoles en matèria de tràfic d’immigrants xinesos a colònies espanyoles. La seva orientació acadèmica, però, s’inicià en el camp de l’art xinès i del col·leccionisme d’art i cultura material de la Xina a Catalunya, tema sobre el que realitzà la seva tesi doctoral, El col·leccionisme entre Catalunya i la Xina (1876-1895), i amb el que guanyà la beca en Estudis en el Camp de l’Art de la Fundació Güell (2010).

Informació de l'activitat

Dijous 14 de juny del 2018, a les 18:30h. 

Fundació Institut Confuci de Barcelona
Sala Polivalent
Elisabets 10, 08001 Barcelona (mapa)

Entrada gratuïta, cal inscripció prèvia.

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

Organitza

Fundació Institut Confuci de Barcelona