dl21012019

 horari calendario académico

Back Estàs aquí:Home Activitats Cultura Cultura Conferència: Espanya i les guerres de l'opi

Cultura

Conferència: Espanya i les guerres de l'opi

Les guerres de l'opiEl protagonisme de les grans potències en el procés de penetració a la Xina al segle XIX ha eclipsat la presència de potències menors, inclosa Espanya, en els estudis sobre el tema, tant en la seva participació en el comerç d'importació d'opi, com en el establiment del sistema de tractats desiguals per a mitjans de segle.

En primer lloc, els comerciants espanyols a Canton i Calcuta van prosperar en el comerç de l'opi, gràcies al suport financer procedent de Manila i a la col·laboració amb comerciants britànics, en els anys immediatament posteriors a la fi de l'Imperi Espanyol a Amèrica. En segon lloc, les autoritats colonials a Filipines van col·laborar amb els britànics en els passos previs a la primera guerra de l'opi, acollint a les duanes de Manila gran part de les existències evacuades de Canton i Macao durant l'esclat de la contesa. En tercer lloc, investigacions recents han demostrat com els representants diplomàtics espanyols, tot i el seu rol menor, van estar presents en l'establiment del sistema dels tractats, que van desembocar en la signatura del tractat sinó-espanyol de 1864. En aquests tres processos, afloren les particularitats d'un país com Espanya en les seves relacions amb la Xina, que tot i estar sumit en una profunda crisi al llarg del segle XIX, va poder treure partit de les seves relacions de proximitat des de Filipines, tant en el desenvolupament del comerç de l'opi , com en l'establiment de les seves relacions diplomàtiques amb l'Imperi Qing.

Ander Permanyer Ugartemendia és doctor en història per l'Insitut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives, a la Universitat Pompeu Fabra, llicenciat en Humanitats per la mateixa universitat, i en Estudis d'Àsia oriental per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat investigador visitant en el departament d'història de la Universitat de Chicago, i al Laboratoire IDEES de la Université Le Havre Normandie, així com becari Àsia Pacífic per la Fundación ICO a la Peking University (北京大学). És professor d'història de l'Àsia oriental i global a la Universitat Pompeu Fabra ia la Universitat Oberta de Catalunya, i membre del Grup de Recerca en Imperis, Metròpolis i Societats Extraeuropees (GRIMSE), basat en la Universitat Pompeu Fabra.

La seva recerca se centra en la presència espanyola en el comerç d'Àsia oriental entre els segles XVIII i XIX, i més concretament, ha treballat sobre la implicació espanyola en el comerç de l'opi entre l'Índia i la Xina a principis del segle XIX. La seva investigació sobre aquest tema li va valer el XXVII Premi Ramon Carande Jove Investigador en Història Econòmica, de l'Associació Espanyola d'Història Econòmica (AEHE), per l'article «Opium after the Manila Galleon: The Spanish involvement in the opium economy in East Asia ( 1815-1830)». 

Informació de l'activitat

Dimecres 6 de juny, a les 18:30. 

Fundació Institut Confuci de Barcelona
Sala Polivalent
Elisabets 10, 08001 Barcelona (mapa)

Entrada gratuïta, cal inscripció prèvia.

FORMULARI D'INSCRIPCIÓ

Organitza

Fundació Institut Confuci de Barcelona

Màster universitari en Estudis Xinesos (UPF)