Conferència

modalidad
Presencial

dijous 06 de Juny , 18:30 h.

Lugar
Fundació Institut Confuci de Barcelona
Coste
Gratuito

Les ruïnes de Zhabei. La mirada espanyola al conflicte sino-japonès de 1932

Publicat dijous 23 de Maig, 2024

Entre gener i març de 1932, en el marc de l’Incident de Manxúria, forces japoneses es van enfrontar a l’exèrcit xinès a la ciutat de Shanghai. Considerat el bombardeig més intens mai llançat sobre una ciutat fins aquell moment, la Batalla de Shanghai va devastar el barri de Zhabei, al nord de la ciutat. En aquest sentit, l’atac a Shanghai va anticipar altres casos més coneguts, com els de Guernica o Dresden, i va contribuir a la creació d'una de les icones clau del segle XX, la de la ciutat en ruïnes

Aquesta xerrada es centra en la reacció al conflicte dels residents estrangers i, en particular, en la visió espanyola. Per això, posa de relleu l’experiència del Cònsol General d'Espanya a Shanghai, Eduardo Vázquez Ferrer, un dels primers observadors internacionals a Manxúria, i del periodista Mauricio Fresco, que va enviar cròniques i fotografies del conflicte a diaris espanyols.

A càrrec de

Xavier Ortells-Nicolau, professor d'estudis xinesos i membre del grup de recerca ALTER de la Universitat Oberta de Catalunya.

Sobre el ponent

Xavier Ortells-Nicolau. Doctor en Traducció i Estudis Interculturals per la UAB. És professor d'estudis xinesos, traductor especialitzat en literatura acadèmica i membre del grup de recerca ALTER de la Universitat Oberta de Catalunya. La seva recerca s'ha centrat en la cultura visual moderna i contemporània de la Xina i en les relacions sino-espanyoles en l'època contemporània. És un dels responsables de la recerca i catalogació de l'Archivo China-España (http://ace.uoc.edu/) i ha participat com a comissari de diversos projectes expositius físics així com virtuals.

Dades de l'activitat

Dijous 6 de juny de 2024, 18:30h.

Fundació Institut Confuci de Barcelona
c. Elisabets 10 | 08001 Barcelona (mapa)
<M> Catalunya L1, L3.

Gratuït amb inscripció prèvia. Aforament limitat.

Organitza

Fundació Institut Confuci de Barcelona