Conferència

modalidad
Presencial

dimecres 10 de Abril , 18:00 h.

Lugar
Fundació Institut Confuci de Barcelona
Coste
Gratuït

Origen i present dels estudis xinesos a Espanya

Publicat dilluns 18 de març, 2024

Els Estudis xinesos a Espanya són una construcció recent, podem datar el seu inici a mitjans de la dècada dels vuitanta, sota l'impuls de la Reforma i Obertura de la Xina. La seva consolidació a través de titulacions oficials no es va produir fins a l'inici del segle XXI. Concretament en 2003, amb les naixents titulacions de Llicenciatures de segon cicle quan algunes universitats van començar a oferir la docència dels estudis xinesos.

Després de vint anys d'aquells passos inicials, els experts, els professors i les universitats que imparteixen la docència de grau i de màster d'estudis xinesos van veure la necessitat de realitzar una recerca a fons dels títols tant d'estudis de xinesos com d'Àsia en vigor. Aquesta labor faraònica va recaure sobre el Grup de Recerca Consolidat de Relacions España Xina de la URJC. El pla de treball no es limitava a una simple catalogació de l'existent, sinó que pretenia revisar la dinàmica històrica de les titulacions, el tipus d'alumnat, les taxes universitàries, els nivells d'ocupabilitat, la distribució geogràfica dels títols, etc. amb la finalitat de poder entendre quines eren les característiques reals dels nostres estudis xinesos a Espanya des d'aquí, poder proposar accions de millora.

En la conferència, el director de l'obra, Dr. Raúl Ramírez Ruiz, oferirà una visió panoràmica i acadèmica sobre Àsia enfocada específicament en els estudis xinesos sense descartar l'exposició general dels "Estudis Asiàtics" a Espanya responent a tres qüestions fonamentals d'aquest treball: Per què? El què?, i Per a què?

A càrrec de

Raúl Ramírez Ruiz, director i autor principal del llibre Los estudios asiáticos en España (2024) i professor titular de Història Contemporània de la URJC.

Moderador

Minkang Zhou, director espanyol de la Fundació Institut Confuci de Barcelona i professor d'estudis d'Àsia oriental a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Sobre el ponent

Raúl Ramírez Ruiz. Professor Titular de la Universidad Rey Juan Carlos (Madrid) i Director del Grup de Recerca Consolidat en Relacions Espanya-Xina de la URJC. Va ser Investigador del Congrés dels Diputats (2000-2001); professor visitant becat per la fundació de recerca "José Castillejo" en el Centre d'Estudis de la Xina a l'estranger de l'East China Normal University (ECNU) el 2012; professor visitant de l'"Understanding China of New Sinology Program" 2015; Membre de la International Confucian Association. Ha estat convidat a donar conferències sobre història xinesa i les relacions entre la Xina i Espanya en diferents universitats xineses. En les seves línies de recerca destaquen història d'Àsia, història de la Xina, relacions Espanya-Xina en el període final Qing i les relacions Unió Europea-Xina. A més d'això, en els últims anys, també treballa sobre els Estudis xinesos i asiàtics a Espanya, destacant la direcció i primera autoria de Los estudios asiáticos en España (2023). Entre la seva obra de caràcter sinològic destaquen les monografies China. Historia, pensamiento, arte y cultura (2011) i Historia de China contemporánea. De las Guerras del Opio a nuestros días (2018) i diversos articles publicats en espanyol, anglès. francès i xinès, a: Espanya, Estats Units, Costa Rica, Bèlgica, Mèxic i la Xina.

Dades de l'activitat  

Dimecres 10 d'abril de 2024, 18:00h.  

Fundació Institut Confuci de Barcelona  
c. Elisabets 10 | 08001 Barcelona (mapa)  
<M> Catalunya L1, L3.  

Gratuït amb inscripció prèvia. Aforament limitat. 

Audiovisual

En el marc del cicle d’Estudis superiors…

La FICB al Festival Raval(s) 2024