Conferència

modalidad
Presencial

dimarts 13 de Juny , 18:00 h.

Lugar
Fundació Institut Confuci de Barcelona
Coste
Gratuït

El Dao de la saviesa: El Daodejing i la seva història global

Publicat dimarts 30 de Maig, 2023

El Daodejing (Laozi) és considerat universalment com l'obra central del mil·lenari pensament daoista. El seu prestigi al llarg de la història intel·lectual xinesa s'estén a moltes escoles filosòfiques i religioses més enllà de les fronteres de l'Imperi del Centre.

Aquesta conferència recorrerà les etapes principals en la interpretació del Daodejing, tant a la Xina premoderna com a tot el món a partir del segle XIX.

Mitjançant la investigació i la comparació de dos dels conceptes fonamentals de l'obra i del pensament xinès en general -Dao i saviesa-, oferirem les eines bàsiques per orientar-se en els passatges més complexos i interessants del text.

"Cada vegada que el Dao descendeix al món, assumeix formes diferents […]. La dinastia Han va produir el Han Laozi, la dinastia Jin va produir el Jin Laozi, les dinasties Tang i Song van produir el Tang i Song Laozi."

(Du Daojian, 1273-1318).

Sobre el ponent

Filippo Costantini és doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i compta amb un postdoctorat en filosofia per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Actualment és professor-investigador de la Universitat de Costa Rica. És editor en cap de la Revista Internacional de Estudios Asiáticos (RIEA) i director del Programa Internacional d'Estudis de Corea i l'Est Asiàtic d'aquesta universitat. És a més especialista en música xinesa antiga i executor del guqin (古琴).

Costantini és autor i editor de tres llibres i de diversos articles de recerca en revistes indexades de països europeus, asiàtics i llatinoamericans i avaluador de revistes acadèmiques internacionals. Entre les seves publicacions, es troben els llibres: El Dao de la sabiduría, Análisis y comparación de los tres comentarios más influyentes del Laozi Daodejing i La tradición filosófica china en un mundo cosmopolita y multicultural, tots dos publicats per la Universitat de Costa Rica. Entre els seus articles més recents trobem: “The LATAM’s Laozi: The Reception and Interpretations of the Laozi in Latin America” publicat per la revista Religions; “Disgusting vegetables: Wuxin taboo in Daoist prescription’s texts” publicat per Yearbook of Oriental Studies, i molts altres.

Dades de l’activitat

Dimarts 13 de juny del 2023, 18:00h

Fundació Institut Confuci de Barcelona | Sala Polivalent
c. Elisabets 10, -interior- | 08001 Barcelona (mapa)
<M> Catalunya L1, L3.

Entrada gratuïta prèvia inscripció, aforament limitat.

Audiovisual

La Fundació Institut Confuci de Barcelona…

Casa Àsia amb la col·laboració de la …