dg05072020

 horari calendario académico

Back Estàs aquí:Home Activitats Cultura Cultura Celebrem l’Any Nou Lunar! L’Any del Gos

Cultura

Celebrem l’Any Nou Lunar! L’Any del Gos

@AnyNouXinesBCNBarcelona celebrarà el proper dissabte, 17 de febrer, l'Any Nou Xinès, la festivitat més important i tradicional del calendari lunar que té lloc arreu del món. Segons aquest calendari l’any 2018 correspon al signe del Gos. Les activitats que s’han programat per donar la benvinguda a l’any nou comencen el proper divendres 16 de febrer i s’allargaran durant 15 dies. 

 

La celebració d’aquesta festa a Barcelona arrencarà a les 11.30h, amb una gran desfilada pels carrers del districte de l'Eixample, des del parc de l’Estació del Nord fins l’Arc de Triomf, amb la participació de dracs xinesos i catalans, lleons, balls, castellers, diables, percussionistes i gegants. Anirà a càrrec de les federacions i entitats xineses de Catalunya, conjuntament amb les entitats i associacions catalanes, i amb la col·laboració de dos-cents voluntaris.

En acabar la rua, a les 12.30h, tindrà lloc al Passeig Lluís Companys un programa d'espectacles, amb demostracions d’arts marcials, danses i vestits tradicionals, i actuacions musicals. La Barcelona Coral Àsia, el projecte de trobada intercultural a través del cant i la musica, també hi actuarà oferint el seu repertori de cançons xineses. I en el mateix passeig, des de les 11.30 fins les 20.00h, s’hi farà una fira gastronòmica i cultural xinesa, una de les novetats d’enguany.

La comunitat xinesa a Barcelona, que compta amb més de 19.000 persones, la segona en nombre a Barcelona, ha expressat el seu desig de que aquesta feta sigui, un any mes, una oportunitat per compartir i celebrar amb tothom que ho desitgi una de les tradicions més importants de la seva cultura.

Una celebració que també vol posar en relleu la diversitat i l’esperit de convivència interculturals de la ciutat de Barcelona, a més de ser un esdeveniment festiu i obert a la participació. 

L’Any Nou Xinès està organitzat per la comunitat xinesa a Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Casa Àsia, la Fundació Institut Confuci de Barcelona, el Consolat General de la Xina, una cinquantena d’entitats xineses i catalanes de Barcelona, Santa Coloma, Badalona, Tarragona i Girona i la participació d’uns 200 voluntaris, la majoria estudiants xinesos i catalans.

L’Any del Gos

L'Any Nou xinès o Festa de la Primavera és una de les festes més importants a la Xina i a d'altres països asiàtics, com Corea, el Japó o Vietnam. Totes les festes tradicionals d’aquests països es regeixen pel calendari lunar, i a diferència d’Occident, està organitzat en anys, no en mesos. Aquest any l’arribada de l’any del Gos tindrà lloc el 16 de febrer.

Segons l’astrologia xinesa hi ha 12 signes que representen diferents animals que incorporen les característiques de la seva personalitat dels qui van néixer en aquesta data determinada. Els nascuts sota aquest signe van néixer els anys 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006 i també els que neixin el 2018 i el 2030.

El primer dia de l’Any Nou és tradició no menjar carn i en els 15 dies següents és quan tenen lloc els grans àpats i reunions familiars. Les desfilades de dracs i lleons són una de les activitats més destacades que tenen lloc a moltes ciutats del món que el celebren, amb l’objectiu d’espantar els mals esperits i començar el nou any amb energies renovades. La Festa de les Llanternes clourà les celebracions.  

* Tots aquells que vulgueu compartir les fotos de la desfilada i de la resta d’activitats programades per al dissabte 17 de febrer, podeu etiquetar-les en aquest hashtag: #AnyNouXinèsBCN

Data 

17/02/2018 11:30 h

Lloc

Barcelona - 17 de febrer 
11.30 h - Desfilada. Sortida des de l'Estació del Nord
12.30 h - Espectacles al Passeig Lluis Companys
D'11.30 h a 20.00 h - Fira de gastronomia i cultura xinesa al Passeig Lluis Companys
 

Entrada

Entrada gratuïta.

Organitza

La comunitat xinesa a Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Casa Àsia, la Fundació Institut Confuci de Barcelona, el Consulat General de la Xina, una cinquantena d'entitats xineses i catalanes de Barcelona, Santa Coloma, Badalona, Tarragona i Girona i la participació d'uns 200 voluntaris, la majoria estudiants xinesos i catalans.
rgpdue_sello.png