dl25062018

 horari calendario académico

Back Estàs aquí:Home Activitats Cultura Notes de premsa Commemoració del 80 aniversari de la solidaritat antifeixista entre Espanya i la Xina

Notes de premsa

Commemoració del 80 aniversari de la solidaritat antifeixista entre Espanya i la Xina

Espanya i la Xina 1937l passat 7 de juliol de 2017, coincidint amb el 80 aniversari de l'inici de la Guerra Sino-Japonesa, la Fundació Institut Confuci de Barcelona en col·laboració amb Yuanfang Magazine, van oferir una panoràmica multidisciplinària entorn de l'internacionalisme i la solidaritat antifeixista entre Espanya i Xina durant els anys trenta.

 

La sala polivalent de l'Institut Confuci de Barcelona va comptar amb la presència de persones de diferents edats i procedències però amb el denominador comú de l'interès per les relacions entre Espanya i Xina en un període clau de la recent història mundial: els anys trenta, un període marcat per la recerca d'alternatives des de l'esquerra i la reacció conservadora d'entreguerres, el feixisme.

La Fundació Institut Confuci de Barcelona, en col·laboració amb Yuanfang Magazine, va reunir a cinc investigadors –Dr. Andrés Herrera, Dra. Chiao-in Chen, Dr. Jesús Sayols, Dra. Montserrat Crespín i el Dr. Carles Brasó- que van situar la Guerra Civil Espanyola i la Guerra Sino-Japonesa en un mateix plànol. Dos fronts d'una mateixa guerra: la lluita internacional contra el feixisme.

Els cinc ponents van oferir una panoràmica que va circular des de l'impacte de la Revolució d'Octubre a Espanya i la Xina, fins a l'internacionalisme actiu en el camp de la medicina –en referència als metges que primer van participar en la Guerra Civil i que, posteriorment, van viatjar i implicar-se a la Xina- passant per una àmplia reflexió sobre el concepte d'"internacionalisme", els seus reflexos en l'època actual i, naturalment, també al·ludint a l'"internacionalisme" de l'Eix. Les connexions entre Espanya i la Xina van quedar evidenciades també en parlar del feixisme xinès o de la generació del 27 com a exemple per a la literatura de resistència a la Xina.

Després de cada part de ponències es van succeir dos animats col·loquis moderats, respectivament, pel Dr. Manel Ollé (UPF) i el Dr. Jaume Claret (UOC).

S'espera que, en l'últim trimestre de l'any, aquest esforç col·lectiu d'investigació vegi la llum en forma de publicació.

Material audiovisual

En breu publicarem les conferències en video.